UNJR solicita ministrului Tudorel Toader stabilirea unui calendar pentru dezbaterea legilor justitiei

Share this:

UNJR a trimis pe data de 28 august 2017 o scrisoare ministrului justitiei Tudorel Toader prin care i-a solicitat sa comunice public data pana la care se pot trimite comentarii cu privire la propunerile pe care le-a facut de modificare a legilor justitiei.

Vechi din 2004, UNJR considera ca “modificarea legilor justitiei este necesara”, acestea avand “nevoie de ajustari si completari pentru ca justitia sa poata raspunde actualelor nevoi si realitati din societate”.

“In ceea ce ne priveste, suntem de acord cu o parte din propunerile de modificare a legilor justitiei pe care le-ati facut. Exista insa si propuneri care vor avea efecte contrare celor dorite, motiv pentru care vom veni cu solutii alternative sau de imbunatatire a acestora”, s-a mai afirmat in scrisoare.

Pe langa propunerile ministrului justitiei, va face si UNJR o serie de propuneri de modificare a legilor justitiei.

Propunerile UNJR de modificare a legilor justitiei “vor ajuta atat la intarirea independentei judecatorilor si la cresterea calitatii actului de justitie, cat si la o mai buna protejare a drepturilor si libertatilor cetatenilor”, s-a aratat in scrisoare.

“Elaborarea legilor justitiei trebuie sa fie rezultatul unui efort comun al celor care fac legi, le aplica si li se aplica”, considera UNJR. Din acest motiv, “o perioada prestabilita clara pentru dezbatere ar da oportunitatea celor interesati ca, dupa analize si consultari, sa vina cu comentarii si sugestii la propunerile (respective), pentru ca acestea sa fie avute in vedere la elaborarea proiectului de lege propriu zis”.

Textul integral al scrisorii trimise ministrului justitiei Tudorel Toader poate fi citit mai jos:

———————————————————

28 august 2017

Domnului Tudorel Toader
Ministrul Justitiei

Stimate domnule ministru,

In conferinta de presa din data de 25 august 2017 ati afirmat ca, prin dezbaterea publica pe care ati generat-o, ati dori ca toti cei interesati “sa se exprime cu privire la fiecare propunere de modificare in parte” a legilor justitiei, motiv pentru care va solicitam sa comunicati public data pana la care se pot trimite comentarii cu privire la propunerile pe care le-ati facut.

De asemenea, va solicitam sa comunicati public si data la care, dupa ce veti avea in vedere reactiile la propunerile pe care le-ati pus in dezbatere, preconizati sa trimiteti proiectul pentru avizare la CSM.

Modificarea legilor justitiei este necesara si reprezinta un moment crucial pentru justitia si societatea romaneasca. Vechi din 2004, cu modificari ulterioare, actualele legi ale justitiei au nevoie de ajustari si completari pentru ca justitia sa poata raspunde actualelor nevoi si realitati din societate. Asa cum am spus in scrisoarea anterioara, dorim sa ne implicam cu intreaga experienta in acest proiect necesar pentru o mai buna functionare a justitiei.

In ceea ce ne priveste, suntem de acord cu o parte din propunerile de modificare a legilor justitiei pe care le-ati facut.

Exista insa si propuneri care vor avea efecte contrare celor dorite, motiv pentru care vom veni cu solutii alternative sau de imbunatatire a acestora.

Pe langa propunerile pe care le-ati facut, avem si noi o serie de propuneri de modificare pe care dorim sa le facem si ne asteptam sa fie incluse in proiectul pe care-l veti trimite la CSM. Aceste modificari vor ajuta atat la intarirea independentei judecatorilor si la cresterea calitatii actului de justitie, cat si la o mai buna protejare a drepturilor si libertatilor cetatenilor.

Subliniem, de asemenea, ca rezolvarea problemelor din justie implica si gasirea de solutii pentru degrevarea instantelor, Romania fiind una din tarile cu cel mai mare numar de dosare pe cap de locuitor. O astfel de degrevare necesita atat masuri legislative, cat si logistice si de personal, solutii care vor trebui gasite in viitorul apropiat. Problema volumului mare de dosare pe instante a fost subliniata si in Memorandumul privind justitia adoptat de adunarile generale ale instantelor in octombrie 2016.

Elaborarea legilor justitiei trebuie sa fie rezultatul unui efort comun al celor care fac legi, le aplica si li se aplica.

Din acest motiv, o perioada prestabilita clara pentru dezbatere ar da oportunitatea celor interesati ca, dupa analize si consultari, sa vina cu comentarii si sugestii la propunerile pe care le-ati facut, pentru ca acestea sa fie avute in vedere la elaborarea proiectului de lege propriu zis.

Va solicitam, in consecinta, sa ne comunicati data pana la care se pot trimite comentarii la propunerile pe care le-ati facut si data la care preconizati ca, dupa analizarea comentariilor primite, veti trimite proiectul de lege pentru avizare la CSM.

Cu stima,

Judecator Dana Girbovan
Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania

 

Postari Asociate

Share this:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*